Kommunevaaben_topbillede1

Byvåben og kommunevåben

Et byvåben er et heraldisk våbenmærke brugt som identifikationssymbol for en by eller en købstad. I dag bruges ordet også som synonym for "kommunevåben". De ældste danske byvåbener er baserede på segl brugt af de pågældende byer tilbage i middelalderen.

Byvåbener indeholder ofte en hentydning til byens navn eller (historiske) vigtigste erhverv. F.eks. illustrerer skibe i Helsingørs, Bogenses og Tønders byvåbener, at de to første er havnebyer og at Tønder tidligere var havneby.

Segl

Segl er et aftryk i voks eller lak på et dokument eller en konvolut. Aftrykket er lavet med et signet, som identificerer afsenderen af brevet, ligesom det kan ses, om seglet er blevet brudt, og brevet læst af uvedkommende. Voksen kunne være gul, grøn eller andre farver. Segllakken var som regel rødfarvet, men kunne også være sort ved sorg eller i sjældne tilfælde andre farver.

Læs meget mere om Greve, Greve-Kildebrønde og Karlslunde-Karlstrups by- og kommunevåben i vores link til venstre, eller følg bannerne til højre.