Villa Granhaugen bygget i 1920

Greve kommunes første rådhus

Villa Granhaugen var en statelig bygning. Desværre findes den ikke mere ved stranden. Denne villa var ikke blot et smukt hus men havde også sin særlige historie, idet det fungerede som Greve kommunes første rådhus fra 1948 til 1958.

Fabrikant Sven Bjørlow fortællerom sin far:
"Min far, hans Oluf Bjørløw, der var nordmand og havde et stort garveri på Trekonersgade, ville have sig en sommervilla. Hans fabriksbestyrer, der selv havde købt sommerhus ved Greve Strand anbefalede meget en stor flot grund her. Min far og mor tog ned og så på stedet, og slog til. Far købte den store 2 tdr. land grund for 15 øre pr. kvadratalen. Og så skulle der bygges hus." Det var i 1919.

En god ven arkitekt Albert Oppenheim tegnede huset og selvfølgelig skulle det være et norsk bjælkehus med græs på taget. Navnet Granhaugen skulle også vidne om beboernes herkomst. Al materialet blev kørt over Tåstrup og læsset over i blokvogne for at blive transporteret den sidste vej ad den sandede Gl. Køgevej.

Huset blev møbleret meget smukt med gamle møbler og norske antikviteter, almuefade og messing, fra Oluf Bjørløvs side, han var af norsk bondeslægt.

Det blev et stateligt hus i to etager, med overdækkede loggiaer og en sideudbygning med en stor pejsestue. Ovenpå var der 6 værelser. Desuden var der garage og en chauførlejlighed med 3 værelser i to særlige huse ved indkørslen. Tjenestefolkene havde man med hertil i sommerperioden. Det var de to unge piger og en chauffør. Familien boede på Skovbogårds allé i Valby, og når man boede ved stranden om sommeren, tog faren frem og tilbage hver dag. Man købte derfor ind i Valby. Fisk købte man derimod hos den lokale fisker Olsen, som man fik et særligt personligt forhold til da familien Bjørløws kokkepige blev gift med fiskerens søn.

Og der var nok brug for hjælp i huset, for der blev holdt store frokoster med hummer, rejer og ål, og store middage for de mange gæster, der kom på besøg fra København og overnattede. Efter særlig store arrangementer kunne man have op til 20 liggende gæster. Sven Bjørløw og hans 3 år ældre bror tilbragte næsten alle deres ungdoms somre ved Greve Strand, fra den første sommer i 1921 til de solgte huser i 1942.