DSC_6417.JPG

Vises frem til d. 13. september 2020

Hvad sker der, når ”old school” broderi møder aktivisme i form af broderi? For en gruppe af broderende kvinder og mænd kan broderiet være med til at inspirere, aktivere, opmuntre, diskutere, skubbe grænser, og engagere. Form og indhold bliver hinandens modsætninger og bryder med vores opfattelser af hvad et broderi er og kan.

Vi har alle en idé om, hvordan et pænt broderi med en velkomst til et hjem så ud i mormors hjem, eller hvordan en broderet klokkestreng med blomster, der omkranser eksempelvis et klogt citat så ud. I denne udstilling er det erindringen om de gamle pæne korsstingsbroderier, der mødes med de nye ”protestbroderier”, hvor både politiske kommentarer, humor og selvironi er velkommen på det broderede lærred.

I udstillingen Edderbroderemig sætter Greve Museum fokus på, hvordan man kan bruge broderi som en måde at udtrykke sine meninger og holdninger på. Med inspiration fra amerikanske facebookfællesskaber som ” snarky crafters: because crafting is cheaper than therapy” og ” Snarky Cross Stitching With Subversion” og de norske Facebookgrupper ”Geriljabrodering” og ”For et mere aggressivt korsstingsbroderi”, har vi opsøgt danske brodøser, der bruger broderiet til at udtrykke deres holdninger med.

I udstillingen skaber vi i et samarbejde med både etablerede professionelle broderikunstnere, der har en lang karriere med udstillinger og salg og med en bredere skare af folk, som broderer i deres fritid. De sidstnævne er inviteret til at bidrage med et enkelt broderi til en stor væg, som skal vise hvad der broderes rundt omkring i landet. Så glæd dig til at opleve omkring 75 personers broderier på den store fællesvæg.

De mere etablerede brodøser, som bidrager til udstillingen er: Rikke Lyng, stifter af den danske Facebookgruppe ” broderi for sjov - embroidery for fun” med omkring 3000 medlemmer, Tonja Rosenblad, gymnasielærer og selvudnævnt ”protestbrodøse”, som arbejder med de ord, som hun mener er bygget op således, at de allerede i ordopbygningen har en bestemt ladning indbygget i ordet. Bettina Andersen, autodidakt brodøse med eget galleri og værksted, broderede tekster har været en del af Bettina Andersens udtryk i mange år, Eva mm Engelhardt, tekstilkunstner også kendt under navnet Etc and the Madness, hun er bl.a. kendt som stitchtagger, der broderer på tekstiler i det offentlige rum, Ditte Rasmussen som under navnet Dittebeskidte skaber broderer, der bevæger sig i krydsfeltet mellem kunsthåndværk og design. Derudover laver hun street art, som ofte har samfundskritiske motiver og tekster, og som du kan finde på gaden og Lif Rosenkvist, som under navnet OffentLif broderer de citater og ord, der dukker op i det kommunale regi.

På udstillingen kan du desuden også se broderede produkter fra gruppen SFO Sofie & Venner. SFO Sofie er en fiktiv, tegnet og satirisk karakter. Hun er pædagog i skolereformens malstrøm. Med sig i malstrømmen har hun bl.a. børnene, forældrene, kollegaerne, skoleledelsen og kommunen. Og så kan hun forresten godt li' at brodere. SFO Sofie dukkede op på nettet i 2016 og har siden slået sine folder på sin blog og facebookside, hvor man kan møde både politisk ukorrekt, illoyal, uforskammet og upædagogisk humor. 

 

DSC_6215.JPG