Jul

Vidste du, at inspirationen til "Nøddebo Præstegård" blandt andet er hentet i Greve Præstegård?

Årets juleudstilling vises fra 7/11-20 til 10/1-21

Nøddebo Præstegård! Det klassiske teaterstykke fyldt med narrestreger, søskendedrillerier, romantik og julehygge i en gammel præstegård. Hvad er julen uden et femkantsdrama, en død hane og børn og voksne i kærlig krans?

Teaterstykket er et at de mest spillede på de danske teatre og er filmatiseret hele tre gange. Nøddebo Præstegård kender alle da – eller måske står den ikke helt skarpt i erindringen, men så er der hjælp at hente på Greve Museum.

Vidste du, at teaterstykket egentlig er baseret på en dansk roman og international bestseller fra 1862? Og at inspirationen blandt andet er hentet i Greve Præstegård?

I årets juleudstilling dykker vi længere ned i, hvordan det ikoniske teaterstykke blev til, og hvordan det blev årsag til en ny lovgivning omkring forfatteres rettigheder til egne værker. Vi ser nærmere på præsten, som gennem teaterstykket blev forbilledet for en rigtig dansk præst. Og så tager vi et kig på vores juletraditioner; for hvad er en rigtig god gammeldags jul på landet uden gåsesteg og juletræ? Sådan har det jo altid været! Eller har det nu også det?

I udstillingen kan du høre mere om juletræet med sin pynt, gaver og maden, og hvordan den lokale præst ofte var trendsætter for alle de nye juletraditioner, der skyllede ind over Danmark i 1800-tallet og som lå langt fra de lokale bønders jul.

Kom til jul i Nøddebo Præstegård på Greve Museum, hvor vi ligesom teaterstykket skruer op for stemningen, musikken og nostalgi og bliver lidt klogere på et af de hyggeligste danske teaterstykker.