Sk+ªrmbillede-2013-07-11-kl.-10.32.56-390x224.png

Kilden er et uddrag af Dispositionsplan for Køge Bugtområdet, 1970.

Køge Bugt-planen er blevet kaldt den mest detaljerede og i størst grad gennemførte plan i Danmarkshistorien. Det ligger i modernismen, at alt kan planlægges efter forudgående undersøgelser og beregninger. Derfor findes der minutiøse udregninger for behovet af alt byudstyr fra børneinstitutioner til indkøbsmuligheder.

Centrene blev opdelt i tre kategorier: centre, der betjener den enkelte byenhed, centre, der betjener en bygruppe på 23 byenheder og det overordnede center i Hundige, der betjener størstedelen af Køge bugtområdet. I kilden kan der læses mere om de enkelte typer, samt ses en plan for, hvordan Hundige Center var tænkt.

Ved at se hvilke faciliteter, der var tænkt ind i Køge Bugtplanen, kan det også aflæses, hvad planlæggerne mente, var nødvendigt for at kunne udleve det gode liv. Nære velfærdsinstitutioner, indkøbsmuligheder, nemme transportmuligheder er noget beboerne i Køge Bugtområdet tager for givet i dag, men at tilbuddene er så koncentrerede viser i høj grad, at planen blev lavet, da Danmark havde fuld fart på omstillingen til et velfærdssamfund.

Hent planen som pdf-fil