Kartoffelferie, Kartoffeltryk

Efterårsferien står i kartoflernes tegn på Greve Museum

Tirsdag d. 13. – fredag d. 16. oktober.

Alle dage fra kl. 11.30 – 14.30

På Greve Museum står fire dage i efterårsferien i kartoflens tegn. Fra tirsdag d. 13. – fredag d. 16. oktober alle dage fra kl. 11.30 – 14.30 kan børnene nemlig høre om, hvordan det var at være barn for 100 år siden, da efterårsfe­rien blev kaldt for kartoffelferien. Dagen vil byde på både rundvisning i børnehøjde og selvfølgelig et kartoffelværksted, hvor vi arbejder med kartoffeltryk.

I dag er efterårsferien et pusterum for alle skolebørn, men i gamle dage blev denne ferie hver­ken brugt på afslapning eller rejser til andre lande. I gamle dage var børn en del af ar­bejds­styrken, og de skulle hjælpe til i travle perioder på gårdene.

Kartoffelferie for 100 år siden

I 1814 blev der lavet en lov om, at alle børn fra 7 til 14 år skulle gå i skole. På landet gik mange børn kun i skole hver anden dag, for at der var tid til at hjælpe til på gården på de skolefri dage. Når kartoflerne skulle tages op i oktober, blev børnene helt hjemme fra sko­len for at hjælpe til i den travle tid. Derfor blev kartoffelferien indført i 1899, så børnene kunne få en uge til at hjælpe med kartoffelhøsten. I dag har de færreste børn travlt med at høste kar­tofler i kartoffelferien, men man holder stadig ferie. Nu kaldes kartoffelferien bare for efter­årsferie.

Aktiviteter med kartofler

Greve Museum inviterer børn og voksne med på en rundvis­ning i børnehøjde i Grevegård, hvor man kan høre om børns hverdag før i tiden. Efter rundvisningen åb­ner kartoffelværkste­det, hvor børnene kan lave kartoffeltryk.

Rundvisning: Kl. 11.30-12.15

Værksted: Kl. 12.15-14.30

Materialepris i værkstedet: 30 kr.

Tilmelding er ikke nødvendig - bare mød op. Museet har åbent tirsdag til fredag fra kl. 11-15.