20/3: Påskeværksted

Kontakt

Greve Museum
Bækgårdsvej 9
2670 Greve
43 40 40 36
museum@greve.dk

Søndag d. 20. marts kl. 11.30 - 15.00

Påske for børnefamilier på Greve Museum

Kunne du tænke dig at farve flotte hønseæg med plantefarver og høre om gamle danske påsketraditioner? Palmesøndag den 20. marts fra kl. 11.30 - 15 inviterer vi børnefamilier til påskerundvisning og farvning af påskeæg efter gammeldags opskrifter.

Først fasten – så påsken
Påsken nærmer sig, og Greve Museums gamle stuer er pyntet op til påske-højtiden, der også i gamle dage var en af de helt store fejringer af forårets komme. Efter den lange fasteperiode på 40 dage efter fastelavn kom påsken. Påsken havde ligesom fastelavn bestemte ritualer knyttet til tro og overtro fordelt på de enkelte dage op til Påskedag. Palmesøndag mindedes man Jesus, der red ind i Jerusalem på et tæppe af palmegrene, og Askeonsdag ”stålede” man mod heksene, der især var på spil i påsken. Skærtorsdag blev man renset ved at gå i kirke, og Langfredag var den slemme fastedag, hvor man før reformationen ville mærke Jesu lidelse på sin egen krop med pisk, tørst og sult. Påskedag var alle tiders store festdag, hvor der blev spist, leget og givet gaver i form af farvede æg, som havde stor betydning som frugtbarhedssymboler i påsketiden.

Omvisning og aktiviteter
Kunne du tænke dig at høre om, hvordan man for 200 år siden kunne spotte en heks i kirken? – Og om hvordan husmoderen lavede de fine æg, som hun gav væk til børn og tjenestefolk i anledning af påsken? Måske vil du vide mere om, hvad et bindebrev er, og hvorfor der dengang var stukket synåle i gæssenes vinger til påske? Så kom og vær med på en omvisning kl. 11.30 -12.15 i Grevegårds gamle stuehus og hør fortællingen om datidens påske- og forårstraditioner, om tro og overtro i forbindelse med påsken i den gamle landbofamilies hjem.

Bagefter åbner vi vores værksted (kl. 12.30 - 15), hvor man kan klippe flotte gækkebreve og farve æg efter gamle forskrifter med planter som for 200 år siden. Forskellige afgrøder fra køkkenhaven, blomster, kaffegrums og løg bliver bundet stramt rundt om ægget, hvorefter ægget koges i længere tid. Når ægget tages op, kommer de smukkeste mønstre i gule, grønne og brune nuancer til syne. Derudover farver vi også æg med plantefarver, hvor det er muligt at tegne fine påskemotiver på ægget, inden det dyppes i farverne. Så tag gammelt tøj på, da farverne er svære at få af, hvis de først er havnet på tøjet.


Praktiske oplysninger
Der er fri entré til museet og rundvisningen. I værkstedet betaler man 30 kr. i materialepris

Idet der er et begrænset antal æg til hver deltager, er man velkommen til selv at medbringe hårdkogte, hvide hønseæg.

 

Sidst opdateret: 16. juni 2016   |   Kommentar til sideansvarlig