Greve bio

Kontakt

Greve Museum
Tlf.43 40 40 36
museum@greve.dk

Greves første biograf

Greve Badehotel havde mange besøgende fra København. De efterspurgte på et tidspunkt en biograf i Greve - og selvfølgelig kunne søstrene Sigrid og Tove Andersen også efterkomme dette behov. 17. juni 1937 indviede de deres nye filmsal i et af badehotellets mødesale.

En biograf og filmoperatør bliver til

Første havde de biograf i samme sal, hvor alle foreningsmøderne foregik. I 1947 opførte søtrene en særskilt biografbygning. Og Sigrid blev desuden Danmarks første kvindelige filmoperatør. Selvfølgelig måtte der interviews til, når en kvinde gik mændene i bedene og journalisternes spørgsmål var temmelig fokuserede på netop kønnet:

"Er mekanismen ikke svær at forstå for en kvinde?", var f.eks. et af spørgsmålene, hvortil Sigrid svarede:

"Næh, jeg har altid haft anlæg for mekanik. Det var værre med det elektriske, det var jeg bange for, og er det for øvrigt endnu, man kan få nogle modbydelige stød."

"Blev de ikke drillet som eneste kvindelige operatøraspirant?"

"Jo - men det tog jeg ikke så højtideligt, jeg har altid været vant til at være 'mand i huset', og jeg er blevet drillet lige fra den gang, hvor jeg var den enester herhjemme, der gik i lange bukser, det var ikke for at være krukket, men udelukkende af praktiske hensyn."

Hunde og gudstjenester i biografen

Greve Bio udmærkede sig ved, at publikum måtte medbringe firbenede venner. Hundeslagsmål under forestillingerne hørte til dagsordenen. Da den nye biograf blev taget i brug i 1947, var der dog hundeforbud. Det vakte megen vrede. En overgang anvendtes biografen hver søndag formiddag til gudstjenester, da man manglede en kirke ved stranden.

I dag ligger badehotellet stadig på Greve Strandvej nr. 9. I 1993 overtog Alex Meyer stedet og det blev til Greve Strandkro.