paaskebord_topbillede

1. marts - 5. april 2015

Baldyrede Bodumkander og æggevarmere i udklipshedebo

I anledning af påsken viser Greve Museum en udstilling, der knytter påsken og hedebosyning sammen - Baldyrede Bodum kander og æggevarmere i udklipshedebo. Udstillingen består af broderier syet med inspiration fra borgerhjemmets tekstiler fra 1930’erne knyttet sammen med moderne anvendelse, og de baldyrede Bodumkander vises dermed i en ny og moderne udformning. Udstillingen er et resultat af det arbejde, som deltagerne i sykredsen, der holder til på Greve Museum, har lavet.

En gruppe kvinder har gennem en årrække mødtes på museet og aflæst de originale hedebosyningers hemmeligheder og reproduceret dem i egne syninger. Deltagerne i sykredsen i hedebosyning satte sig i foråret 2014 for at studere teknikken baldyring, som den forekom i bondestuen og købstadshjemmenes borddækning. Under kyndig vejledning af cand.pæd. i materiel kultur Laila Glienke har gruppen syet baldyring til Bodumkander med et spændende resultat.

Påskebordets udstilling handler om, hvordan man kan dække op til påske og vise gamle broderier i nye udformninger. De fine baldyrede Bodumkander udstilles sammen med små duge og æggevarmere i udklipshedebo. Sidstnævnte blev oprindeligt vist på Greve Museum i 2012, og de kan således også ses i årets påskeudstilling sammen med de øvrige syninger.

Påsken er en kristen højtid, som markerer Jesu død og genopstandelse. Helligdagene bruges af mange familier som en anledning til at mødes med venner og familie over et veldækket bord. I mange hjem står menuen traditionelt på sild, æg, rugbrød, påskeøl og snaps. Andre har tradition for at spise lam i påskedagene.

Men hvad sker der på kaffebordet i de kristne hjem? Det er ikke et emne, som vi danskere har beskæftiget os så meget med i medierne. Denne udstilling bidrager med forslag til borddækning påskemorgen og -eftermiddag. Påskemåltidet indeholder traditionelt altid æg, så hvorfor ikke også en æggevarmer i udklipshedebo og kaffekander forklædt i baldyring? Borddækning i påsken holdes hovedsageligt i gule og lysegrønne farver, der symboliserer både påsken og foråret. Som bordpynt i påsken bruges ofte buketter med gule blomster, kurve eller reder med malede påskeæg, små påskekyllinger og anden traditionel påskepynt.