paaskebord_topbillede

3. marts - 14. april 2013

På Greve Museum har tekstilformidler Laila Glienke i de senere år afholdt kurser i hedebosyningens forskellige teknikker. Deltagerne på kurset i foråret 2012 studerede teknikken udklipshedebo, som den forekom i købstadshjemmenes borddækning efter år 1900. Kursisterne syede i den sammenhæng æggevarmere ud fra et gammelt mønsterark, der stammer fra ”Husmoderens Blads broderitillæg”.

Håndbroderede æggevarmere og tekstilpyntede æg

Udstillingen viser, hvordan man kan dække påskebordet med en kombination af gamle og nye broderier. De rekonstruerede æggevarmere udgør hver især et lille kunstværk og udstilles sammen med originale duge syet i udklipshedebo.

Påskebord

Påskebordet er krydret med knap 25 moderne tekstilpyntede æg. Æggene er dekoreret af broderidesigner Jytte Harboesgaard med håndbroderi i forskellige teknikker og farver. Det er ikke helt ligetil at brodere på æg, så det har taget lang tid og mange knuste æg at finde en arbejdsform, der passer til dette skrøbelige arbejde.

Broderede æg

Broderier før og nu

Før i tiden blev unge kvinders værd blandt andet bestemt ud fra, hvor dygtige de var til at brodere. Den store prøve var brudeskjorten til den kommende husbond. Hvis skjorten var smukt udsmykket med hedebosyninger, var kvinden en værdig hustru.

Hedebosyningerne har nu mistet deres betydning af denne art, men hvordan skal broderiet have en fremtid, hvis det ikke længere har nogen nytteværdi eller social betydning? Jo, måske ved at tænke broderierne ind i nye sammenhænge – tænke nyt. Det kan man, hvis man har den nødvendige faglige baggrund at tænke det nye ud fra. Det er derfor nødvendigt at kunne de grundliggende broderiteknikker, og de kan kun læres ved, at man syr dem. Det er netop, hvad Greve Museums sy-kursister og broderidesigner Jytte Harboesgaard har gjort og stadig gør - og det giver nyt liv til det ældgamle håndværk.