HansPauliOlsen

5. juni - 21. oktober 2012

Grundlovsdag den 5. juni åbner en ny udstilling på Greve Museum, som er blevet til i samarbejde med Kunstforeningen Køge Bugt og 11 billedkunstnere.

Imellem æbletræerne i Greve Museums have står Pontus Kjerrmans eventyragtige og fabulerende filosoferende skulpturer, som er kendt landet over. Skulptur er i dag et vidtfavnende begreb, og formålet med denne udstilling, som Greve Museum laver i samarbejde med Kunstforeningen Køge Bugt, er at træde ind i den tredimensionelle forms mange muligheder og udforske noget af den tid, vi lever i. I haven og på museets gårdsplads vises skulpturer af 11 forskellige billedkunstnere: Pontus Kjerrman, Tine Hecht-Pedersen, Kit Kjærbye, Per-Rene Larsen, Andrzej Lemiszewski, Vibeke Glarbo, Lene Barnkob Kaas, Hans Pauli Olsen, Bent Sørensen, Sigrid Lutken og Geert Daae Funder, som også har kurateret udstillingen. En del af kunstnerne har lavet udsmykninger i det offentlige rum.

De 11 billedkunstnere

Pontus Kjerrmans hustru Tine Hecht-Pedersen skaber et nyt værk til museets have. Hun er blandt andet kendt for en udsmykning på Uglegårdsskolen ved Solrød Strand. Hun fletter ting og tanker sammen til spændende nye tankebaner og vil også gøre det til denne udstilling. Kit Kjærbye arbejder med forskellige utraditionelle materialer, f.eks. strips. Ofte kommer der en overraskende eller chokerende virkning ud af konstellationen. Til denne udstilling udvikler hun også et helt specielt værk. Per-Rene Larsen har sit udgangspunkt som glaskunstner og er kendt for udstillinger på museer og projekter. Han eksperimenterer med glassets muligheder i alle kunstneriske sammenhænge og i kombination med materialer, men udstiller dog også hvor glas ikke indgår.

Vibeke Glarbo bruger ofte menneskekroppen i en forenklet måde til at udtrykke meget af det, der ikke kan siges med ord. Selv om der kan være en historie eller handling bag figurerne, bliver de ikke illustrative for fortællingen, men bevarer deres egen identitet. Dette giver en lethed og nærhed, der forbinder skulptur og beskuer. Andrzej Lemiszewski har en lang udstillingsvirksomhed bag sig, hvor han blev kendt for sine store "maskinagtige" skulpturer udført i træ. Sidenhen er granit og marmor kommet til. Han vender dog jævnligt tilbage til træet. I alle sammenhænge bearbejder han materialerne på en fantastisk måde, så de fremstår med et legende let og æterisk udtryk, der sender tankerne hen på noget organisk. Lene Barnkob Kaas er den yngste af de kunstnere, der er med i udstillingen. Efter Kunstakademiet har hun vist forbløffende og nye kombinationer af form og fortælling eller stemning. Hun arbejder med materialer eller steder, der normalt ikke bruges til udendørs skulpturer og opnår derved at sætte beskueren i gang med en tankeproces.

Hans Pauli Olsen er blandt andet kendt for hans udsmykning på Ros Torv, hvor han arbejder med proportioner og spejlbilledagtige figurer, der får en til at tænke på, hvad vej man mon selv vender. Han arbejder med et stærkt og naturalistisk udtryk, der forholder sig til rummet med en tankevækkende virkning.

Bent Sørensen, der døde for nogle år siden, var en af dansk kunsts kendte skikkelser indenfor nonfigurativ skulptur. Hans skulpturer i granit, stål eller bronze markerer en enkelthed og logik som hører til det fornemmeste i det udtryk. Hans hustru Sigrid Lutken, der også er gået bort for nogle år siden, udviklede sin teknik og arbejdede i et helt andet område af skulpturudtrykket. Hendes fortællende og figurative udtryk er ofte skabt i farverige stentøjsrelieffer, der enten er fritstående eller til væg. Beskueren kan gå en tur ind i hendes fortællende verden i de stærke relieffer. Geert Daae Funder har sit skulpturelle udgangspunkt i granit og bronze, men kombinerer det ofte med andre materialer som glas, vand eller fiberoptik, der sender en virkning langt ind i eller ud af stenen. Skulpturerne har et tableauagtigt udtryk, der baner vejen for en lille fortælling eller oplevelse.

Udstillingen vises frem til den 21. oktober.