julens sange

22. november - 8. januar 2012

Årets juleudstilling på Greve Museum handler om de kendte julesange og julesalmers historie. Kom og se de smukt oppyntede stuer i Grevegårds stuehus og bliv klogere på den julemusik, der kan høres overalt i december måned.

December måned er en særlig tid med mange traditioner, og for mange mennesker er sangene en vigtig del af julen. I de fleste hjem synges der julesange, når der danses rundt om juletræet. Der synges både salmerne, der skal mindes os om julens religiøse budskab, og julesangene, der priser nissen og juletræet.

Fra de ældste salmer til de nyeste julehits

Efter reformationen ønskede protestanterne at lægge afstand til katolicismen, men samtidig havde de et ønske om at genbruge nogle af de smukke melodier fra den katolske messe. Derfor bygger nogle af julesalmerne, vi stadig kender i dag, på melodier fra middelalderen. Den første officielle danske salmebog blev udgivet i 1569, hvor blandt andet ”Et barn er født i Bethlehem” er at finde. En meget populær leg i 1700-tallets julestuer var ”Nu er det jul igen”, og det er således den ældste ikke-religiøse julesang, der har overlevet frem til vore dage.

I 1800-tallet kom sangene, der kunne synges til dansen om juletræet. Her er Peter Fabers Højt fra træets grønne top nok en af de mest kendte. Den blev skrevet som en lejlighedssang til familien Fabers juleaften i 1847. Melodien til sangen er først skrevet året efter, så nogle mener, at sangen oprindeligt er blevet sunget på melodien til ”I en kælder sort som kul”, fordi den passer på versefødderne.

Op gennem 1970’erne fik fællessangen mindre og mindre betydning, og i dag er musik noget, vi hører, mere end det er noget, vi synger. Det har også haft indflydelse på julemusikken. Det er svært at forestille sig dansen rundt om juletræet til de moderne toner, men den nye julemusik er alligevel blevet en lydkulisse, som høres i hele december måned.

Gæt en julesang

Juleudstillingen på Greve Museum henvender sig til hele familien, da den er lavet som en gættekonkurrence. Hvad er det for en sang, der handler om en nisse, rotter og risengrød? Hvem i familien kender den om Rudolf? Ved at følge installationerne i udstillingen kan både børn og voksne teste deres viden om julens sangtekster.

Praktiske oplysninger

Udstillingen ”Julens sange” vises på Greve Museum fra 22. november 2011 til 8. januar 2012.