27/4: Forskningens Døgn - Livet i spejlet – Historien fortalt af de døde

Kontakt

Greve Museum
Bækgårdsvej 9
2670 Greve
43 40 40 36
museum@greve.dk

Torsdag d. 27. april kl. 14

I uge 17 sætter vi sammen med andre museer, skoler, forskningsinstitutioner og kulturinstitutioner fokus på forskning med "Forskningens Døgn". Torsdag d. 27. april kl. 14 kan du få et blik ind i retsmediciner Jesper Boldsens forskningsfelt.

På mange måder kender vi uendelig lidt til livet blandt almindelige mennesker i fortiden. De skrevne kilder giver kun indirekte indblik i, hvordan det var at være menneske for blot få århundreder siden. Den væsentligste – måske i virkeligheden den eneste – kilde til almindelige menneskers liv i fortiden, er dem selv eller rettere deres egne skeletter.

De døde, som vi kender fra fortidens kirkegårde og gravpladser, er et spejl af det liv, disse mennesker havde, inden de døde. Døden har som bekendt altid en årsag, så derfor kan de døde ikke være et billede af de levende, men læst og analyseret på den rette måde, kan de fortælle utroligt meget om livet før døden.

I sig selv er døden uinteressant, den kommer blot med usvigelig sikkerhed. Det interessante som døden kan fortælle, er hvornår den indtraf. Hvor gamle blev mennesker før i tiden? Hvordan høj var børnedødeligheden? Hvad døde mennesker af før i tiden? Og ikke mindst, hvordan var det liv, det førte op til den dødelige afslutning?
Disse spørgsmål vil Jesper Boldsen søge at besvare, og i den sammenhæng vil han give bud på, hvordan det føltes at leve i en tid og et samfund, hvor døden var totalt uforudselig og altid tilstede.

I eftermiddagens foredrag tages der udgangspunkt i Danmarks historie, og hvad, man kan læse ud fra skeletterne.

Der fremvises virkelige, arkæologisk udgravede skeletter, som illustration af både individual livshistorie og mere generelle befolkningsmæddige forholdSidst opdateret: 28. april 2017   |   Kommentar til sideansvarlig